T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / ALTINTAŞ - İstanbul Ticaret Odası Şehit Süleyman Turan Anadolu Lisesi

Haberler

Haz

Okulumuz İTO Şehit Süleyman Turan Anadolu lisesi olarak Altıntaş ilçe geneli ilk YKS provamızı 21 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirmiştik. İkinci YKS provamızı ise 4 Haziran 2022 tarihinde tyt, 5 Haziran 2022 tarihinde ise ayt sınavı olacak şekilde düzenledik. Öğrencilerimiz sınava Dumlupınar Üniversitesi Altıntaş Meslek Yüksek Okulunda girmişlerdir. Gerçekleştirdiğimiz YKS provası tüm sınav kuralları gözetilerek gerçekleştirilmiştir.

Haz

Okulumuz pansiyonda kalan öğrencilerimiz sokaktaki dostlarımız olan hayvanlara yemek vermeyi ihmal etmiyorlar. Pansiyondaki yemek artıklarını çöpe dökmek yerine dostlarımıza veriyorlar.

Her mevsim sokakta yaşamaya mecbur bırakılan hayvanların en çok zorlandığı mevsimlerden biri olan yaz aylarında sokak hayvanlarının bizlere büyük ihtiyacı oluyor. Gerek havaların ısınması gerekse de yemek bulma bakımından zorluk çeken sokak hayvanlarına herkesin elinden geldiği kadar yardım edebilmesi onların sağlığı için önemli olmaktadır.

Haz

Okulumuz Altıntaş ilçe geneli öğretmenler arası masa tenisi ve langırt turnuvaları düzenlemiştir. İlçemizdeki farklı okullardan yetenekli ve istekli öğretmenlerimiz turnuvalarda heyecanlı bir rekabet ortamı oluşturmuşlardır. Derece yapan öğretmenlerimize okul müdürümüz Tuba SİNAN ödüllerini vermiştir. 

Haz

Okulumuz Altıntaş ilçe geneli Sancaktar Eğitim Hareketi Yetenek projesi kapsamında tiyatro etkinliğine katılmıştır. Tiyatro etkinliğine ilçe geneli on okul katılmış olup bunların içinden okulumuz 4 ayrı dalda birincilik almayı hak etmiştir.

Haz

Okulumuz İTO Şehit Süleyman Turan Anadolu lisesi, Kütahya Sera Avm de "Kağıt Sanatı" sergisi düzenlemiştir. Proje sorumlusu öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk döneminden itibaren oluşturmaya başladıkları ürünlerini Sera Avm Sanat Galeri bölümünde sergilemişlerdir. Kağıtların sabırla işlendiği eserler büyük bir ilgi gördü. Kağıt sanatları içerisinde; Origami, Quilling ve Ebru eserleri yer aldı. 

Haz

Okulumuz İTO Şehit Süleyman Turan Anadolu lisesi olarak TUBİTAK 4006 Bilim Şenliğimizi gerçekleştirdik. Programa Altıntaş Kaymakamı Mehmet Can İRDELP, Altıntaş Belediye Başkanı Arif TEKE, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail GÜVEN ve Memur Sen İl Başkanı Fatih KÖSE eşlik etmişlerdir. İlçemiz diğer okul müdürleri ve öğretmenleri de programımıza gelerek gerçekleştirilen çalışmalarımızı incelemişlerdir. 

TUBİTAK 4006 Bilim Şenliğimiz oldukça eğlenceli ve bilgilendirici bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 

Haz

Okulumuz İTO Şehit Süleyman Turan Anadolu lisesi,  Altıntaş ilçe geneli TYT provası düzenlemiştir. Sınav, Dumlupınar Üniversitesi Altıntaş Meslek Yüksek Okulunda

yapılmıştır. 21.05.2022 tarihinde gerçekleştirilen sınavda tüm sınav kuralları göz önüne alınarak gerçekleştirilmiştir. 

Haz

Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi  

Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.

Çelebi Mehmet 1415 yılında Karaman seferine giderken Ankara'da gözlerinden rahatsızlanır. Yanındaki doktorlar ne yaptılarsa hükümdarın göz ağrılarını gideremezler. Devlet erkanından bir bey, hükümdara çıkarak Germiyan beyi II. Yakup'un "Sinan" adında çok iyi bir hekimi olduğunu, eğer onu getirirlerse bu derde bir çâre bulunabileceğini söyler. Bunun üzerine II.Yakup'tan Şeyhî'yi Ankara'ya göndermesi istenir. Ankara'ya gelen Şeyhî, hükümdarın rahatsızlığının psikolojik nedenlere dayandığını, göz ağrılarının aşırı üzüntü ve kederden kaynaklandığını tespit eder ve buna göre bir tedavi uygular. Hükümdar günden güne iyileşmeye başlar. Tam bu sırada Beyazıt Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Karamanoğlu'na karşı bir zafer kazandığı haberi gelince hükümdar çok sevinir, moral bulur ve göz ağrıları tamamen geçer. Çelebi Mehmet, Şeyhî'ye iltifat eder, birçok ihsan ve ikramlarda bulunur ve mükâfat olarak Kütahya'nın Tokuzlar köyünü tımar olarak verir.

II. Murat'ın 1421'de hükümdar olmasından sonra Şeyhî bir süre Edirne'de kalmış ve sarayın reisü'l etıbbâsı (başhekimi) olarak görev yapmıştır. Tarihî kaynaklar Şeyhî'nin Osmanlı devletinin ilk reisü'l etıbbâsı olduğu konusunda hemfikirdirler.

Hekim Sinan yılı kapsamında okulumuzda farklı etkinlikler gerçekleştirerek Hekim Sinan hakkında okulumuz bünyesinde herkesin bilgi sahibi olmasını sağladık. Bilgilendirici seminer çalışması da etkinliklerimizden birisini oluşturmuştur.

Haz

Okulumuz Hekim Sinan yılı kapsamında sabun yapımı, şifalı bitkiler sergisi, bilgilendirme çalışmaları ve bunların yanında "bil bakalım" etkinliği kapsamında bilgi yarışması gerçekleştirmiştir. Yapılan çalışmalar aracılığıyla Hekim Sinan hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmamızı ve özellikle bitkilerin şifaları doğrultusunda geniş bilgiye öğretmen ve öğrencilerimiz ulaşma imkanı sağlamışlardır.

Haz

Hekim Sinan yılı kapsamında okulumuzda şifalı bitkiler sergisi düzenlenmiştir. Sergi de birçok bitki yer almıştır. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından sergiye ilgi büyük olmuştur. Etkinlik süresince bitkilerin adını bilme anlamında öğretmen ve öğrencilerimize küçük yarışma yapılmıştır. Bitkilerin isimlerini öğrenmenin yanında ne gibi faydaları olduğunu da görevli öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından bilgi sağlanmıştır.

Haz

HEKİM SİNAN KİMDİR?

Şeyhi, Hekim Sinan olarak da bilinmektedir. 14.yüzyılın sonu ile 15 yüzyılın başlarında yaşamış olan şair, II.Yakub döneminde Germiyan sarayında bulunmuştur. Kütahyalı olan Şeyhinin asıl adı Yusuf Sinanüddin olup, dönemin en önemli şairlerindendir. Germiyan Beyi Süleyman Şah eğitimini üstlenerek şairi İran' a göndermiştir. İran' dan göz hekimi olarak dönmüş, Germiyan Beyi II. Yakub' un , Osmanlı Padişahlarından Çelebi Mehmed ve II. Murad'ın özel hekimi olmuştur. Şeyhi iyi bir hekim olduğu kadar usta bir şairdir. Divan edebiyatımızın ilk hiciv örneği "Harname" si çok zarif ve ünlüdür. Divan-ı Şeyhi, Dürr'ül-akaid, Tıbbi Risalesi, Hüsrev-ü Şirin diğer eserleridir. Divanı 1438 yılında yazılmıştır. 

Hekim Sinan yılı kapsamında okulumuzda doğal sabun yapımı etkinliği gerçekleştirilmiştir. Yapılan sabunlar öğretmenlerimiz tarafından beğenilerek alınmıştır. Etkinlik yapımda görevli öğretmenlerimiz yanında öğrencilerimizde katkı sağlamıştır.

May

Okulumuz öğretmen ve idarecileri öğrencilerimizi sadece okulda değil, ev ortamındaki durumlarına da önem vermesinden dolayı ev ziyaretleri düzenlemektedir. 

Ev ziyaretlerinde sadece öğrencinin ders başarısını arttırmak ve sınavlara hazırlamak değil aynı zamanda okul ve aile arasındaki iletişimi ve işbirliğini arttırmayıda amaçlıyoruz. Ev ziyaretlerini habersiz olarak değil aile ile iletişime geçerek gerçekleştirmekteyiz. 

Gerçekleştirilen ziyaretlerde aile ile sadece öğrencinin sorunlarını değil, öğrencinin elde etmiş olduğu başarıyı ve bundan duyduğumuz memnuniyetliği dile getiriyoruz. 

May

Okulumuz öğretmenlerinin aileleriyle birlikte iftar yemeğinde buluştuk. Mübarek ramazan ayında birlikteliğimizi arttırmak, birbirimizi tanımak, paylaşmayı ve iletişimi güçlendirmek açısından güzel bir yemek organizasyonu gerçekleştirdik. 

May

Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen Proje Pazarı çalışmasına "Temassız Ateş Ölçer" projesi ile katılım sağladık. Bu projenin tanıtımını görevli öğretmenimiz ve öğrenciler tarafından sağlandıktan sonra Proje Pazarı sergisinde uygulaması yapılmıştır.

May

Okulumuz öğretmenlerinden Zeynep İŞLEK ve Aysel ALTACI rehberliğinde okul geneli öğrenciler arasında "Mutluluğun fotoğrafını çekebilir misin?" projesi gerçekleştirilmiştir. Çekilen fotoğraflar oylamaya sunularak dereceye girenler belirlenmiştir. 

Öğrencilerimize bu çalışma ile fotoğraf çekme konusunda ilgilerini ve yeteneklerini keşfetme konusunda fırsat verilmiştir.